Achillova šlacha jako zdroj bolesti. Jak může pomoci kolagen?
Achillova šlacha jako zdroj bolesti. Jak může pomoci kolagen?

Přetížené, natažené či dokonce potrhané šlachy znají snad všichni aktivní sportovci. Jednou z nejpevnějších, ale zároveň nejnamáhanějších šlach v těle je Achillova šlacha. Jedná se o úponovou šlachu lýtkového svalu. A ta může potrápit každého z nás. Bolest tvz. Achillovky totiž vzniká z nejen z přetížení, ale také z nesprávného pohybového stereotypu, špatně zvolené obuvi či asymetrického zatížení při prudkém pohybu. Nové vědecké studie ukazují, že lidem, kteří  trpí tendinitidou, neboli zánětem Achillovy paty, by mohl pomoci kolagen.

Kolagen je jednou z hlavních bílkovin a stavebních prvků, které se v těle nachází. Dohromady tvoří kolagen 30 % tělesných bílkovin ve formě aminokyselin, konkrétně glycinu, prolinu, hydroxyprolinu a argininu. Kolagen funguje jako “lepidlo”, které v těle spojuje a také zpevňuje vše. Od pokožky přes vlasy, nehty, klouby, svaly, vazy, zuby, cévy a šlachy.

Kolagen jako doplněk stravy

Vzhledem k tomu, že s přibývajícím věkem tělo kolagenu produkuje méně, nastávají v těle změny jako přibývání vrásek, bolesti kloubů, vypadávání vlasů či právě problémy se šlachami. Šlachy trpí i vlivem nadváhy, ztuhlosti díky nárůstu sedavého povolání a nedostatečnému protahování.

V těle existuje 16 různých typů kolagenu, všechny mají svou úlohu, nicméně 80-90 % kolagenu v těle tvoří typy I, II a III.  Ačkoli jsou všechny formy v těle nezbytné, výzkum se zaměřuje nejčastěji na typy I-III, protože v těle zastupují největší procento kolagenové bílkoviny.

Kolagen typu I zpěvňuje především kosti, chrupavky, šlachy, zuby a je ho v těle nejvíce. Je to také typ kolagenu, díky kterému se buď dobře, nebo špatně hojí jizvy. Kolagen typu II zodpovídá za elasticitu chrupavky a umožňuje kloubům absorbovat nárazy. Kolagen typu III podporuje strukturu svalů, orgánů a tepen.

Achillova šlacha jako zdroj bolesti

Jak ukazují studie, mohl by příjem kolagenu pomoci s bolestí při zánětu Achillovy šlachy. Doporučuje se například hydrolizovaný kolagen s kyselinou hyaluronovou. Nesmírně důležité je ale brát kolagen pravidelně, nejlépe nalačno a tak půl hodiny před jídlem. Díky tomu, že kolagenový prášek bez chuti a bez zápachu si jej můžete přimíchat do jakéhokoli nápoje. Na co byste zapomenout neměli, je doplnit zárověň s kolaganem do těla vitamín C.

Je totiž dokázané na tom, že aby se kolagen dobře a optimálně vstřebával, je zapotřebí právě vitamínu C. I proto je v Kolagenu od Cannoru obsažena vysoká dávka aceroly, která je velice bohatá na vitamínem C. Kromě aceroly je přidaná i kyselina hyaluronová (50mg), čekanková vláknina (inulín) a jemná, citrusová příchuť. Jelikož si užívání kolagenu žádá vytrvalost a pravidelnost (i proto se prodávají 3 měsíční kúry), je důležité, aby vám kolagenový drink chutnal dlouhodobě. Jemná citrusová příchuť svou chutí připomíná jen vodu s citronem, které se nepřepijete. Nápoj neobsahuje žádná sladidla či cukr a díky inulinu slouží i jako prebiotikum – tedy výživa pro důležité bakterie mikroflory.

Výsledky nečekejte ihned, ty první se dostaví až po měsíci pravidelného užívání. Co je pro šlachy ale nejdůležitější? Zařaďte do svého denního programu dostatek pohybu, během dne se několikrát protáhněte a tělo nepřetěžujte.

Další působení Kolagenového drinku CANNOR na naše tělo:

  • Pomáhá zvyšovat elasticitu kůže a předcházet tak vzniku strií a
  • zmírňovat projevy celulitidy
  • Zdravé a pevné nehty
  • Prevence padání a lámavosti vlasů
  • Přispívá ke zlepšení fyzické kondice
  • Vhodný k rekonvalescenci po úrazu
  • Působí na sjednocení tonusu a tónu pleti
  • Napomáhá zmírnění bolestí kloubů
  • Pozitivně působí na budování svalové hmoty
Achillova šlacha jako zdroj bolesti. Jak může pomoci kolagen?
Achillova šlacha jako zdroj bolesti. Jak může pomoci kolagen?

Složení kolagenového drinku CANNOR:

  • 3000 mg hovězích kolagenových peptidů, což odpovídá ideální denní dávce
  • 50 mg kyseliny hyaluronové pro hydrataci pleti v každém věku
  • Acelora – silný antioxidant a zdroj vitamínu C, A a vitamínů skupiny B
  • Inulin – čekanková vláknina bohatá na prebiotické kultury, napomáhá zdravé střevní mikroflóře a snižuje glykemický index v krvi
  • Přírodní citronové aroma. Kolagenový drink CANNOR není dále dochucován, má svěží chuť vody s citronem.
  • Doporučené dávkování: 1 – 2 sáčky denně dle aktuálních potřeb těla a pokožky
Nákupní košík
0
Košík
Přejít nahoru