Nejvýživnější potravina hned po mateřském mléce? Spirulina!

Spirulina je nejvýživnější potravinou hned po mateřském mléce. Její složení z ní dělá superpotravinu, které není rovno. Obsahuje koncentrát živin, které jsou pro lidské zdraví nepostradatelné. Právem se ji proto přezdívá zelená krev a potravina budoucnosti.

Nejvýživnější potravina hned po mateřském mléce? Spirulina!

Tuto modrozelenou sladkovodní sinici objevil belgický botanik v 60. letech minulého století, ale zemi obývá 3,5 miliardy let. Spirulinu užívali již Aztékové k léčbě rozličných neduhů. A jak na ni přišel belgický botanik Jean Léonard? Všiml si totiž, že u Čadského jezera v Africe se jednomu kmenu daří o mnoho lépe než těm ostatním. Bylo to tím, že kmen pojídal spirulinu z jezera.

Spirulina roste volně v mírně slaných jezerech v tropických zemích. Tomuto jednobuněčnému organismu stačí teplo a světlo. Je tedy snadné vytvořit jí podmínky k životu. Největšími producenty jsou Čína a Kalifornie – každoročně vyprodukují přes 5000 tun spiruliny.

Spirulina obsahuje asi 65 % proteinů, železo, betakaroten, chlorofyl, ale také vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6 a B12), E a K. Ale je také zdrojem draslíku, vápníku, aminokyselin a v neposlední řadě také chlorofylu. Výzkumy a studie ukazují, že může mít antioxidační, protibolestivé, protizánětlivé vlastnosti.

Zázračná spirulina ve vesmíru

V 70. letech minulého století ji OSN označilo za potravinu budoucnosti a americká NASA ji používala jako doplněk stravy pro astronauty na vesmírných misích. Připadá vám to málo? Čtěte dál. Jaké jsou tedy účinky spiruliny na lidské zdraví? Díky tomu, že je spirulina potravina bohatá na proteiny a antioxidanty, dokáže “čistit” tělo od volných radikálů a zvyšuje obranyschopnost těla, aktivuje energetický metabolismus, zvyšuje účinnost vitamínu C a zlepšuje srdeční činnost. Díky tomu, že obsahuje vitamín B 12 ji hojně vyhledávají vegetariáni a vegani. Díky obsahu chlorofylu má detoxikační účinek a díky fykokyaninu také účinek protizánětlivý.

1) Spirulina jako zdroj antioxidantů

Volné radikály v našem těle, kterých díky zhoršujícímu se životnímu prostředí přibývá, umí odstraňovat právě antioxidanty. Proces, který volné radikály spouští, může vest k zánětům a poškozování buněk, což časem vede k chronickým onemocněním nebo rakovině. Spirulina je antioxidantů plná. Významný je především fykokyanin, který je mimo jiné zodpovědný i za modrozelenou barvu spiruliny, ten pomáhá tlumit záněty. Studie naznačují, že fykocyanin take může chránit buňky před oxidačním stresem.

2) Spirulina může snižovat krevní tlak

Vysoký krevní tlak je hlavní příčinou mnoha závažných onemocnění, včetně infarktu, mrtvice a chronického onemocnění ledvin. Jedna ze studií naznačuje, že užívání spiruliny může významně snížit systolický i diastolický krevní tlak, zejména u lidí, kteří mají krevní tlak vyšší. To potvrzuje i druhá studie na stejné téma.

3) Spirulina snižuje cholesterol a cukr v krvi

Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějších příčin umrtí. Se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění souvisí mnoho rizikových faktorů. Podle některých studií může užívání spiruliny významně ovlivnit hladinu cholesterol v krvi. A tím předcházet dalším nemocem.

Nejvýživnější potravina hned po mateřském mléce? Spirulina!

4) Spirulina zmírňuje sennou rýmu

Podle jedné ze studií se zdá, že spirulina zmírňuje zánět nosních dýchacích cest, který je klasickým příznakem alergické rýmy neboli senné rýmy. Má také pozitivní vliv na svědění, ucpání nosu a kýchání.

5) Spirulina a chlorofyl

Spirulina je jednou z potravin, která obsahuje velké množství chlorofylu. Proč by nás to mělo zajímat? Chlorofyl, tedy pigment, který je zodpovědný za zelenou barvu rostlin, je velmi podobný hemoglobinu, který je pro správné fungování těla nepostradatelný. Chlorofyl je hemoglobinu, bílkovině v červených krvinkách, která přenáší kyslík do zbytku těla, nápadně podobný.

Chlorofyl se od hemoglobinu liší pouze tím, že u chlorofylu je centrálním atomem hořčík a u hemoglobinu je to železo. Jinak pracují stejně. Chlorofyl přenáší kyslík u rostlin, hemoglobin se o to samé stará v živočišné říši. Chlorofyl v lidském těle k podporuje okysličení organismu a tím dodává tělu energii na buněčné úrovni. Spekuluje se i nad tím, že by se mohl využívat při léčbě anémie, jak ukazují studie.

5v1 a ještě chutně: Detox drink se spirulinou

Taky se k pravidelnému pití zelených potravin nemůžete donutit? Od pravidelné konzumace nás často odrazuje příliš výrazné aroma a nelibá chuť. Není důležité nakoupit, důležité je celé balení poctivě dopít. Teprve tak můžeme pocítit blahodárné účinky superpotravin na celém těle!

Proto jsme se, když jsme vyvíjeli Detox drink 5v1, snažili o maximálně neutrální chuť, která nebude vadit ani tomu největšímu odpůrci zelených potravin. Přidali jsme kapku citronu a mátu peprnou, aby se z Detox drinku 5v1 stal příjemný a osvěžující nápoj, kterým můžete bez přemáhání začít den!

Detox drink 5v1

(1 customer review)
399 

Zásaditý drink a vitamínová bomba, která upravuje pH vnitřního prostředí těla. Obsahuje 4 superpotraviny a prebiotika pro komplexní buněčnou výživu. Bez přemáhání: s jemnou příchutí citrónu a máty. (150g) 

Skladem

Nákupní košík
0
Košík
Přejít nahoru